5de Retrospectief (2008)
back

Voor de vijfde keer wordt in het veilinggebouw van Amsterdam Auctioneers Glerum de zomerexpositie georganiseerd over kunstenaars die gewoond en gewerkt hebben in de atelierwoningen aan de Zomerdijkstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt.
Van 21 juni t/m 18 juli zijn er weer bijzondere werken, foto´s en documenten te zien, die afkomstig zijn uit museale en particuliere collecties.
Dit jaar wordt er werk getoond van de schilders Herman Kruyder , Matthieu Wiegman , Jelle Troelstra , Jan Wiegers , Dora Esser en Annemarie Eilers en de beeldhouwers Johan Polet , Piet Esser, Jan Spiering en Ek van Zanten.

Het atelierwoningencomplex aan de Zomerdijkstraat is gerealiseerd in 1934 naar een ontwerp van de architecten Zanstra, Giesen en Sijmons in de geest van het Nieuwe Bouwen en staat sinds 1988 op de monumentenlijst. Minder bekend is welke kunstenaars hier woonden en wat hun betekenis is geweest voor het culturele leven van Amsterdam en Nederland. Hier zal in 2009 bij het 75-jarig bestaan van de atelierwoningen uitgebreid aandacht aan besteed worden met een jubileumtentoonstelling, een film drieluik in het Amsterdamse Stadsarchief en een evenement rondom de ateliers zelf.

In de aanloop tot dit jubileum is er vanaf 2003 iedere zomer een retrospectieve tentoonstelling gehouden met werk van een aantal van deze kunstenaars. Er was werk te zien van Gerrit van der Veen , Louise van der VeenFred Carasso , Fred Sieger , Charlotte van Pallandt , Theo Swagemakers , Ro Mogendorff, Jan van Herwijnen , Gerard Hordijk, Arjen Galema , de echtparen Hofker (Willem en Maria), Braat (Leo en Maaike) en van Beek (Marius en Sacha) Willem van den Berg, Jack Hamel , Han Wezelaar , Hens van der Spoel , Nel Houtman, Fedde de Jong en Paul Grégoire.

Ter gelegenheid van het jubileum  verschijnt een boek geschreven door Caroline Roodenburg-Schadd , bekend van ”Expressie en ordening: het verzamelbeleid van Willem Sandberg voor het Stedelijk Museum 1945-1962”. 

De tentoonstellingen vinden plaats in de voormalige Synagoge aan de Lekstraat in de Rivierenbuurt, dat een tijd lang het Verzetsmuseum gehuisvest heeft en nu dienst doet als veilinghuis van Amsterdam Auctioneers Glerum. Dit jaar zal de expositie voor het eerst plaats vinden op de bovengalerij, de vrouwengalerij van de voormalige Synagoge.

De tentoonstellingen zijn georganiseerd door Stichting Sectio Divina in samenwerking met Amsterdam Auctioneers Glerum in opdracht van het stadsdeel ZuiderAmstel.