2de Retrospectief (2004)
back

Op deze tentoonstelling zijn bijzondere werken, foto´s en documenten te zien van onder meer de beeldhouwster Charlotte van Pallandt , de schilder Theo Swagemakers en de tekenares Ro Mogendorff. Allen woonden gedurende vele jaren in een atelier van het unieke ateliercomplex aan de Zomerdijkstraat.

Van Pallandt is als beeldhouwster onder andere bekend geworden door haar beeld van koningin Wilhelmina , dat in Den Haag staat, en portretten van koningin Juliana.

Theo Swagemakers is ondermeer bekend als schilder van portretten van de koninklijke familie. Ook portretteerde hij vele acteurs en actrices en andere zgn. society figuren.

Ro Mogendorff was in haar tijd beroemd als tekenares van geesteszieken, arbeiders en vele andere figuren, altijd met grote compassie en raak neergezet. Zij werd vergeleken met Rembrandt (!) en met Käthe Kollwitz en genoot groot aanzien in kunstenaarskringen.
Werk van Ro Mogendorff is de afgelopen jaren nauwelijks te zien geweest. Het is dan ook heel bijzonder om op deze tentoonstelling zoveel van haar tekeningen bij elkaar te zien, naast foto´s en privé documenten.