Willem Hofker
Den Haag 1902- Amsterdam 1981

back

“Kijk om je heen en wees bewust van alle schoonheid en van al hetgeen we nog hebben” als antwoord op Maria’s zorgen in 1943.

“Heb altijd het gevoel gehad dat ik moest vastleggen wat door die instanties is gedaan, dat ik op mijn manier hulde moest brengen aan de mensen van het (stads-)herstel.” N.a.l.v. het boek langs de Amsterdamse grachten uit 1973.

Willem Gerard Hofker werd geboren als zoon van Gerrit Jan Hofker, ambtenaar bij de PTT. Zijn vader was een tijdlang medewerker van De Nieuwe Gids en bevriend met leden van de beweging der Tachtigers. Zijn zoon vernoemde hij naar de schilder Willem Witsen.
Willem Hofker ging eerst naar de Haagse academie en later naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In 1930 trouwde hij met Maria Rueter, dochter van de schilder en lector aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, Georg Rueter.
In de jaren twintig heeft Hofker een aantal monumentaal-decoratieve opdrachten uitgevoerd, onder andere voor de Koninklijke Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij, waarvoor hij enkele wandschilderingen in schepen maakte. Hiervan is weinig bewaard gebleven.
Hofkers reputatie als portretschilder was dermate groot, dat hij in 1936 de opdracht kreeg een portret van koningin Wilhelmina te schilderen voor het hoofdkantoor van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) in Batavia.
In 1938 begeleidde het echtpaar het schilderij naar Nederlands-Indië en maakte aansluitend een reis door de kolonie. Tijdens deze reis maakten ze tekeningen en schilderijen van Indonesische onderwerpen die de KPM zou kunnen reproduceren en gebruiken.
De Hofkers woonden op Bali tot zij in 1943 werden geïnterneerd op Celebes door de Japanse bezetter. Teruggekomen in Nederland brak een moeilijke periode aan voor de Hofkers. Het artistieke klimaat was inmiddels volkomen veranderd. Het figuratieve werk van Willem vond nog nauwelijks erkenning onder collega’s. Wel kwamen de portretopdrachten alweer spoedig binnen. In totaal heeft Willem Hofker rond de 800 portretten geschilderd voor particulieren en voor instellingen, waaronder universiteiten en banken. Zo ook het hier tentoongesteld portret uit 1970 van Herman van den Wall Bake, president-directeur van de ABN.
Een andere bron van inkomsten vormde de met krijt getekende Amsterdamse stadsgezichten: “portretten’ van huizen en steden. Deze Amsterdamse tekeningen zijn in drie boeken gebundeld. Het Balinese werk verscheen onder de titel: “Bali gezien door Willem Hofker” (1978)
Tijdens zijn latere leven heeft Willem Hofker veel geëxposeerd en mede door de uitgaven van zijn tekeningen nam zijn bekendheid weer toe. Nu zijn zijn Balinese landschappen en danseressen zeer geliefd. En ook internationaal trekken de werken uit Hofkers Balinese periode de laatste jaren veel belangstelling.

Willem Hofker woonde in de Zomerdijkstraat van 1934 tot 1938 en van 1946 tot 1967.